Afbeelding
Pixabay

Lopen aanbestedingsprocedures wel goed?

AANBESTEDEN

Er zijn signalen dat de rechtsbescherming bij aanbestedingsprocedures onvoldoende is. Deze geluiden zijn zo sterk dat het ministerie van Economische Zaken en Klimaat dit laat uitzoeken. Een online-enquĂȘte is onlangs afgerond en heeft een groot aantal meldingen opgeleverd van veelal ontevreden ondernemers. De resultaten inclusief aanbevelingen worden aangeboden aan de minister.

In 2012 is de Aanbestedingswet van kracht geworden. Hierin staan de regels voor aanbesteden. Sindsdien gelden strikte regels voor de aanbesteding voor onder meer de rijksoverheid, gemeenten, provincies en waterschappen, zogeheten publiekrechtelijke instellingen (zoals universiteiten en scholen) en speciale sectorbedrijven (zoals water- en energievoorziening, vervoer en postdiensten).

Functioneert het

De belangrijkste vraag die moet worden beantwoord is hoe het bestaande systeem van rechtsbescherming functioneert en of het wenselijk is wijzigingen aan te brengen. Het doel is tweeledig: enerzijds aangekaarte problemen in de aanbestedingspraktijk oplossen en anderzijds de professionalisering vergroten bij zowel aanbestedende diensten als inschrijvers.

Klachten

Overigens kunnen ondernemers die ontevreden zijn over een bepaalde aanbestedingsprocedure of het systeem in het algemeen een klacht indienen bij de Commissie van Aanbestedingsexperts. Deze commissie onderzoekt of zij een bemiddelende rol kan spelen of brengt een niet-bindend advies uit over hoe de regels toegepast moeten worden.