Minder administratieve lasten? Echt niet, er komt weer wat bij

ADMINISTRATIE

De administratieve rompslomp verlichten is een grote wens van ondernemend Nederland. Maar dat wil nog niet echt opschieten. Sterker, nog steeds komen er nieuwe administratieve handelingen bij. Zoals op 1 juli, want dan geldt de Informatieplicht Energiebesparing. Deze is van toepassing op alle bedrijven die jaarlijks vanaf 50.000 kWh of 25.000 m3 aardgas(equivalent) verbruiken.

Hieronder zitten veel installatiebedrijven en dat betekent dat er voor hen weer administratieve rompslomp bij komt, want al die bedrijven moeten voor 1 juli in het eLoket van RVO rapporteren welke energiebesparende maatregelen zij hebben uitgevoerd.

De Informatieplicht Energiebesparing is een uitbreiding van de Wet milieubeheer. Hierin is vastgelegd dat bedrijven vanaf een bepaald energieverbruik maatregelen moeten nemen om energie te besparen. Ondernemers zijn verplicht om uiterlijk 1 juli 2019 de genomen maatregelen te rapporteren. Dat is de Informatieplicht Energiebesparing. De Erkende Maatregelenlijsten energiebesparing (EML) zijn het uitgangspunt voor de te nemen maatregelen. Deze bevatten voor 19 bedrijfstakken energiebesparende en erkende maatregelen.

Bewuster omgaan

De bedoeling van de Informatieplicht is dat MKB-bedrijven bewuster omgaan met energie. Dat kan al met simpele maatregelen, maar soms zijn grotere ingrepen nodig. Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) werkt nauw samen met MKB-Nederland om ondernemers hierover te informeren. Hiervoor is op 19 maart de communicatiecampagne WATTjemoetweten.nl gelanceerd. Voor deze campagne heeft MKB-Nederland de samenwerking gezocht met onder andere Techniek Nederland.

Op www.WATTjemoetweten.nl staat veel praktische informatie over de Informatieplicht Energiebesparing.