Afvalwaterzuiveringsinstallatie Kralingseveer in Capelle aan den IJssel zuivert dagelijks het afvalwater van ruim 360.000 inwoners uit Rotterdam en Capelle aan den IJssel.
Afvalwaterzuiveringsinstallatie Kralingseveer in Capelle aan den IJssel zuivert dagelijks het afvalwater van ruim 360.000 inwoners uit Rotterdam en Capelle aan den IJssel. shutterstock

Riool komt om in billendoekjes

VERSTOPPING

Gek worden ze ervan, de werknemers van de rioolwaterzuiveringsinstallaties in Nederland. Zoals die van de waterzuivering in het Theo van Goghpark in de Amsterdamse wijk IJburg. IJburgers gooien samen veel te veel (frituur)vet en vezeldoekjes in het riool, waardoor het rioolgemaal in het Theo van Goghpark aan de Pampuslaan dit niet meer kon verwerken. Volgens Waternet werd dit 'een grote ranzige klont viezigheid' en er moesten liefst vier pompen in het gemaal worden vervangen.

In IJburg wonen veel jonge gezinnen met baby's en dreumesen en dat is te merken aan een overbelast gemaal. Vooral de hoeveelheid zogeheten vezeldoekjes (zoals schoonmaakdoekjes en billendoekjes) is gigantisch. Deze doekjes verteren niet of nauwelijks en zorgen voor veel overlast. En dit geldt niet alleen voor IJburg, maar het is een landelijk probleem. Vooral in wijken waar veel jonge gezinnen wonen, gaan er gigantische hoeveelheden vezeldoekjes doorheen. En dat niet alleen: er worden ook tampons en complete luiers door het toilet gespoeld.

10,5 miljoen billendoekjes

De Unie van Waterschappen schat na onderzoek dat er, uitgaand van dagelijks gebruik, wekelijks alleen al 10,5 miljoen billendoekjes worden doorgetrokken. Bijna 1 op de 10 Nederlanders geeft namelijk aan wel eens billendoekjes door het toilet te spoelen. Omgerekend zijn dat zo'n 1,5 miljoen mensen en dat levert, uitgaande van dagelijks gebruik, een afvalberg op van wekelijks 10,5 miljoen billendoekjes.

Etensresten

Ook verf en
medicijnen
zijn slecht

"De grootste misvatting is dat etensresten doorgespoeld mogen worden", constateerde de Unie in De Telegraaf. "14 procent denkt dat die best door het toilet kunnen, 21 procent van de ondervraagden kiepert ze er doodleuk in. Probleem bij etensresten is vooral het vet dat in het riool verstopping kan veroorzaken. Frituurvet wordt zelfs door 2 procent weggespoeld."
Ook verf en medicijnen verstoren het waterzuiveringsproces. Deze resten vormen een groeiend probleem voor de kwaliteit van het oppervlaktewater. Medicijnresten komen niet alleen in het riool terecht door het wegspoelen van medicijnen door het toilet, maar ook bijvoorbeeld via urine of door het afspoelen van muggenspray van de huid tijdens het douchen. In totaal moet jaarlijks 140.000 kilo medicijnresten uit het afvalwater gezuiverd worden.

Rogier van der Sande, voorzitter van de Unie van Waterschappen, vertelt: "Als we investeren in nieuwe technologieën kunnen we steeds meer nieuwe, verontreinigende stoffen uit afvalwater zuiveren. Een aanpak om ervoor te zorgen dat die stoffen het water überhaupt niet in komen, is ook een mogelijkheid."