Afbeelding
SuperTube

Hoe snel daalt u af van het dak van Rotterdam?

De trek naar de stad is niet te stuiten. Rotterdam, Utrecht, Amsterdam, maar ook Eindhoven en Arnhem zijn ongekend populair. Deze steden moeten komende jaren alle zeilen bijzetten om iedereen te huisvesten. Maar waar? Op het maaiveld is bijna alle ruimte vergeven; de hoogte in lijkt de enige oplossing. Zoals op het Wijnhaveneiland in Rotterdam. In de havenstad – tegenwoordig ook wel 'Manhattan aan de Maas' genoemd – worden de eerste contouren van de nieuwe stad langzaam zichtbaar.

Een paar jaar geleden werden de plannen voor het Wijnhaveneiland in Rotterdam onthult. Op deze plek - gelegen tussen de Markthal, het Scheepvaartmuseum en de Maas – wordt een levendig en on-Nederlands stadsdeel met wolkenkrabbers gerealiseerd. Voor wat vormgeving betreft zijn er diverse eisen aan gebouwen tot 20 meter hoogte, boven die grens hoeven de bouwwerken maar aan een paar voorwaarden te voldoen. Iets waar architecten gretig gebruik van maken. Om een idee te geven: de woontorens Up:Town (107 meter) en Casanova (115 meter) steken de Utrechtse Domtoren (112) naar de kroon. Maar er is een groot verschil: op de top van de Dom hoeft alleen de klok maar te werken, terwijl het dak van Rotterdam bewoond wordt.

Om in de New Yorkse sferen te blijven 'What goes up, must come down'. En dat geldt ook voor het water. Dit innovatieve afvoersysteem voor hoogbouw stelt u in staat ruimte, tijd en geld te besparen. Onder andere doordat er geen parallelle ontspanningsleiding nodig is. Bovendien kunt u, door dit speciale T-stuk, met kleinere leidingdiameters werken. Samen met de BottomTurn bocht en de BackFlip bocht kreeg het systeem dit jaar een nieuwe naam: Geberit SuperTube.

Als u onze demonstratie op de BouwBeurs heeft gezien, dan weet u dat de naam SuperTube helemaal past bij dit super afvoersysteem. Door de draaiing die het Highpower Sovent T-stuk creëert, wordt het water tegen de wanden van de leiding aangedrukt. De lucht vindt haar weg via de kern zodat 12 liter water per seconde afgevoerd kan worden. Echter, niet iedere situatie blijkt in de praktijk ideaal te zijn. Soms moeten afvoerleidingen 'versleept' worden. Om de ononderbroken luchtkern, en daarmee afvoercapaciteit te behouden, zijn de BottomTurn bocht en BackFlip bocht ontwikkeld. De BottomTurn bocht voorkomt een hydraulische afsluiting in de voet van de standleiding en de Backflip bocht voorkomt deze afsluiting indien het leidingverloop weer naar beneden overgaat in een standleiding. Met de Geberit SuperTube kan een standleiding 6 meter versleept worden zonder afschot. Zodra het water haar weg naar beneden kan vervolgen, laat de BackFlip bocht het water weer wervelen.

SuperTube is daardoor zeer geschikt voor hoogbouw. Op het Wijnhaveneiland - waar de zelfs kleinste woongebouwen hoger dan 70 meter zijn – is een conventioneel systeem toepassen erg omslachtig en vaak niet eens mogelijk. Om op conventionele wijze een afvoercapaciteit van 12,6 l/s te bereiken, heeft u een standleiding van Ø160 nodig, in combinatie met een secundaire ontspanningsleiding Ø110. En dan nog kunt u niet meer dan 75 meter de hoogte in. Terwijl het afvoeren van 12 l/s met een conventionele standleiding Ø200 met omloopleiding een maximale hoogte geldt van 90 meter. Voor Geberit SuperTube geldt echter 'The sky is the limit'. Ook vanaf het dak is dat Slim Bekeken!

Meer informatie vindt u op pagina 6 van deze krant en op www.geberit.nl/supertube.