Afbeelding
P.C. van der Horst

Tijdwinst door te 'bimmen'

P.C. van der Horst zweert bij BIM

BIM

Bouw Informatie Modelleren (BIM) neemt een grote vlucht. Logisch, want als er iets alles te maken heeft met slim werken, dan is het wel BIM legt Michel Vink, Hoofd Tekenkamer bij Loodgietersbedrijf P.C. van der Horst in Uitgeest, uit.

BIM is niet meer weg te denken bij P.C. van der Horst, een projectmatig W-installateur in Noord-Holland die zich vooral richt op nieuwbouw én transformatie in woningbouw, zorgcomplexen, hotels en studentenhuisvesting. Vrijwel alle nieuwe projecten worden uitgewerkt in BIM en voor de grote projecten is dat zelfs de volle 100 procent. Een voorbeeld van een groot BIM-project is de Pontsteiger, het markante woongebouw in de Amsterdamse Houthaven. "Hier zijn wij samen met alle samenwerkende partijen druk bezig geweest om zoveel mogelijk informatie in het BIM-model te stoppen. Dit project heeft afgelopen jaar de internationale buildingSMART Award 2018 gewonnen. Daar zijn we trots op", zegt Vink.

Eerder aansluiten

Volgens Vink neemt het aantal projecten dat in BIM wordt uitgewerkt, toe. "De laatste jaren worden steeds meer BIM projecten uitgewerkt in IFC (Industry Foundation Classes. Dit is een open bestandsformaat voor het uitwisselen en delen van specifieke BIM-informatie tussen de verschillende partijen-red.). Wij constateren bij nieuwe projecten dat we eerder kunnen aansluiten in het ontwerpproces, om zodoende een beter gebouw te realiseren met daarin een betere installatie. Er wordt heel goed gekeken naar de positie van schachten, meterkasten en keukens en daardoor kun je ook de leidinglengten optimaliseren."

Slim Bekeken

Geberit hanteert als slogan Slim Bekeken en doelt daarmee op slimme toepassingen die ervoor zorgen dat de installatietijd korter wordt. De werkwijze die P.C. van der Horst hanteert past naadloos in dit beeld.
Vink: "Doordat er tegenwoordig behoorlijk wat content beschikbaar is, kun je de meeste onderdelen gemakkelijk selecteren en in de modellen verwerken. Doordat steeds meer partijen dit doen, kun je tijdig eventuele knelpunten herkennen en oplossen. Iets wordt opgelost voordat het daadwerkelijk gemonteerd wordt. Dit is een van de voordelen van BIM in relatie tot de installatietijd. Ook de nieuwe koppeling tussen het hemelwaterafvoersysteem Geberit Pluvia en Adomi, geeft ons de mogelijkheid om snel en precies de juiste leidingen te selecteren en daarmee het ontwerpproces te optimaliseren."

Speciale bijeenkomst

Deze nieuwe mogelijkheid was onlangs het onderwerp van een speciale bijeenkomst waar Vink bij aanwezig was. Voor hem was het vanzelfsprekend om hierbij aanwezig te zijn. "Wij blijven graag op de hoogte van de laatste ontwikkelingen met betrekking tot BIM. De koppeling tussen Adomi en Geberit Pluvia is in nog geen enkel ander softwarepakket mogelijk. Het is mooi dat deze mogelijkheid er nu wel is, zodat wij snel kunnen schakelen en zelf de Pluvia berekening in Adomi kunnen meenemen. Hierdoor kunnen we op het laatste moment nog aanpassingen verwerken en een optimaal Pluvia systeem installeren."

Veel voordelen

Hij verwacht dan ook veel voordelen van de nieuwe mogelijkheid. "Door hergebruik van de beschikbare data hoef je de gegevens niet meer dubbel te verwerken. Dat scheelt veel tijd, de kans op fouten wordt sterk verminderd en je kunt op elk tijdstip een nieuwe of aangepaste berekening laten uitvoeren."

Een aanrader

Er komen meerdere bijeenkomsten en volgens Vink zijn deze een aanrader. "Er werd uitleg gegeven over de werking van Geberit Pluvia en de berekeningsgrondslagen. Het meeste hiervan was wel bekend bij de aanwezigen, maar het kan nooit kwaad om hier nogmaals op gewezen te worden. Ook werd er ingegaan op de laatste aanpassingen in de NEN 3215. Daarna kregen we een live demonstratie van een stukje modelleren in Adomi, waarbij dus ook rechtstreeks de berekening vanaf de Geberit Server doorgezet werd in het Adomi pakket. Tevens kregen we nog een kijkje in de Geberit Afvoertoren. Hierbij werden verschillende regenintensiteiten nagebootst en dan kun je in de doorzichtige leidingen pas goed zien, hoe snel het water in een Pluvia systeem wordt afgevoerd."

Afbeelding