Afbeelding
Huib Nederhof Fotografie

'Kennis is in installatiebranche goud waard'

TOPFITTER

Samen ambities realiseren. Dit is de missie van Roodenburg Groep, totaalinstallateur in Krimpen aan den IJssel. Directeur Projecten Eric Spek en werkvoorbereider Patrick van Prooijen lichten toe hoe deze missie elke keer weer wordt waargemaakt.

"We onderzoeken, ontwerpen duurzame installatieoplossingen en voeren ze uit." Deze zin staat prominent op de homepage van Roodenburg Groep, maar dekt eigenlijk de lading eigenlijk niet meer helemaal. Want na 'voeren ze uit' kan worden toegevoegd 'en beheren ze', want ook hier heeft de Roodenburg Groep zich inmiddels op toegelegd. 'Ontzorgen' heet dat en daarin is deze totaalinstallateur grootmeester.

Ruim 30 jaar

Het installatiebedrijf bestaat inmiddels ruim dertig jaar (opgericht in 1987). Begonnen als klein hecht familiebedrijf; een hecht familiebedrijf is het nog steeds, maar klein is het al lang niet meer. Momenteel werken er rond de honderd medewerkers die zich elke dag met liefde voor het vak inzetten voor een keur aan opdrachtgevers in voornamelijk de utiliteit. "Alleen als de opdrachtgever dit vraagt en het een combinatieproject betreft doen we ook woningbouw, maar in principe is utiliteit wat we doen en waar ons hart ligt", licht Spek toe.

Grote en complexe projecten

Grote lijst projecten met wko-installatie

Hij voegt eraan toe: "Vooral in grote en complexe projecten zijn we gespecialiseerd." Dat verdient nadere uitleg. Meer in het bijzonder is Roodenburg Groep namelijk specialist in warmte-koudesystemen, zogenoemde wko's. Dat zijn bepaald geen systemen waarbij je 'even' een prijsopgave doet en vervolgens langskomt om de leidingen uit te rollen en de boel te installeren. Roodenburg Groep zit anders in elkaar. Spek: "Van de ongeveer honderd mensen die hier werken, opereert rond de 40 procent in de buitendienst en dat zegt eigenlijk alles. De meerderheid is op kantoor bezig met engineering en het uitrekenen van complexe wko-installaties, want daar zijn wij goed in."

De professor

Dat kun je wel stellen. Eigenlijk is het zelfs een eufemisme. John Vieveen is een van de engineers en hij geeft vanwege zijn kennis op dit gebied regelmatig lezingen over wko-techniek. "Wij noemen hem hier weleens gekscherend 'de professor' en dat is niet voor niets, want John weet echt alles van wko's", zegt Van Prooijen.
Spek geeft aan dat er alles aan wordt gedaan om de kennis van Vieveen binnen de organisatie te houden en er heeft een overdracht plaatsgevonden om die kennis over te brengen op collega's. "Want kennis is goud waard. Nu en in de toekomst, want het aantal aanvragen voor een wko-installatie stijgt de laatste tijd bijzonder snel, onder meer vanwege de wens om van het gas af te gaan. De eisen worden natuurlijk ook steeds hoger. Wij zien dat de populariteit van BREEAM daalt en dat WELL Building Standard opkomt en dat stelt nog hogere eisen aan het rendement."

Totaalinstallateur

Roodenburg Groep biedt zich in de markt nadrukkelijk aan als totaalinstallateur, inclusief de elektrotechnische en sprinkler-installaties, die vervolgens worden uitbesteed. "Wij nemen complete opdrachten aan om de opdrachtgever te ontzorgen en werken samen met een aantal specialisten op hun vakgebied. Voor sanitaire techniek is onze strategische partner ook al circa dertig jaar Sanitair-Installatie Hoogendoorn in Woerden."

Vaste opdrachtgevers

Over het algemeen werkt Roodenburg Groep voor een groep vaste opdrachtgevers. "Wij werken soms voor aannemers, maar meestal voor projectontwikkelaars en we zitten over het algemeen vooraan in een traject. Een van onze opdrachtgevers met wie wij een duurzame relatie hebben, in twee betekenissen van het woord, is Eteck. Eteck is de grootste duurzame warmte-en-koude-exploitant van Nederland en heeft een redelijk eenvoudige bedrijfsfilosofie, waar wij ons heel goed bij voelen. Die is dat Eteck investeert in een wko-project, waarna wij worden uitgenodigd om het project te ontwikkelen en te installeren en steeds vaker ook voor een langere periode te beheren", zegt Spek. "Beheer wordt trouwens steeds belangrijker en dat heeft alles te maken met de historie, want veel wko-installaties die in Nederland zijn aangelegd, werken niet optimaal. Wij krijgen steeds vaker de vraag of wij een installatie weer aan de praat kunnen krijgen."

Indrukwekkende projecten

Roodenburg Groep kan inmiddels een indrukwekkende lijst projecten met een wko-installatie overleggen. Bijvoorbeeld het Centraal Station in Amsterdam ("Dat was een enorme uitdaging"), de Mall of the Netherlands in Leidschendam (het grootste winkelcentrum in Nederland met liefst 230 winkels in food en non-food en horeca), de toren De Oliphant in Amsterdam-Zuidoost, het RAI Hotel in Amsterdam-Zuid, maar ook projecten zonder wko zoals het MVP in Terneuzen (een nieuw gebouw voor Dow Chemical) en het Forum in Rotterdam. En nog heel veel meer. "We maken inderdaad vrijwel nooit meer een standaard kantoor", lacht Spek.

Duurzaam

Bij dit alles is de relatie met Geberit ook duurzaam. Het gaat, zegt Spek, om een soort indirecte relatie, aangezien de strategische partner Sanitair-Installatie Hoogendoorn de 'verbindingsofficier' is. "Of de opdrachtgever of Hoogendoorn is hierin leidend, wij nemen zelden iets rechtstreeks af op W-gebied. Maar wij zijn er natuurlijk zeer tevreden over, want Geberit staat voor kwaliteit, dat weet iedereen. Het hemelwaterafvoersysteem dat wij installeren is eigenlijk standaard Geberit Pluvia en verder installeren wij Geberit Mapress, Geberit PE en Geberit inbouwreservoirs. De wko-installatie wordt doorgaans in staal gelast en zodra we de verdiepingen op gaan, gaan we over op andere leidingsystemen, zoals Geberit Mapress."

Blijven investeren

Inmiddels heeft Roodenburg Groep zich, dat blijkt uit alles wat Van Prooijen en Spek zeggen, helemaal herpakt nadat het in de crisisjaren ook moeilijke tijden heeft gekend. De laatste drie, vier jaar is het aantal medewerkers weer met een man of twintig gegroeid en het aantal van ongeveer honderd is en blijft stabiel. "Momenteel draaien we ongeveer de dubbele omzet ten opzichte van de voorgaande jaren en er is bewust voor gekozen om te blijven investeren in mensen en kennis. Dat betaalt zich nu uit. Waar we over tien jaar staan? Nog steeds rond de honderd medewerkers met daaromheen een schil met trouwe en betrouwbare ondernemers die we inlenen", zegt Spek.