Besparen op de oplopende brandstofkosten is makkelijker dan je misschien denkt.
Besparen op de oplopende brandstofkosten is makkelijker dan je misschien denkt. HNR

Rustig rijden goed voor
30-40 procent brandstofbesparing

BESTELAUTO

Leuk, denken wij. Laten wij eens een keer geen bestelauto testen, maar het eens hebben over uw rijstijl. Want weet je dat waarschijnlijk ook jij 30 tot 40 procent op de brandstof kunt besparen door een andere rijstijl? Dat is snel verdiend, toch?

In de beraadslaging in de zogenoemde Klimaattafel Mobiliteit wordt het niet genoemd. Daar gaat het om bijvoorbeeld elektrische auto's en meer gebruikmaken van het openbaar vervoer. Maar verbetering van rijgedrag is de eenvoudigste én goedkoopste manier om de uitstoot van schadelijke stoffen zoals CO2 te verminderen.

Steenkolencentrale

Als alle chauffeurs van bestelwagens zich zouden beheersen met de rechtervoet en zouden rijden volgens het boekje, zou dat 3 Mton CO2-reductie per jaar schelen. Dat zegt je waarschijnlijk niets, maar dat is evenveel als de uitstoot van een kolencentrale. Een ander cijfer: een afname van het verbruik met 10 procent bespaart op jaarbasis al circa 1,4 miljard liter brandstof met een waarde van meer dan 2 miljard euro.

Verspild

Dit staat in een analyse van Martin Kroon en Henk Wardenaar, oud-projectleiders snelheden/HNR bij VROM en Verkeer en Waterstaat, die ze publiceren in Tijdschrift Milieu. Volgens hen is het klip-en-klaar: met het huidige rijgedrag wordt maar liefst 30 tot 40 procent brandstof verspild, blijkt uit hun artikel.

Minder toeren

Het geheim zit vooral in het draaien van minder toeren. Rollen, dus niet constant optrekken, remmen, optrekken enzovoort, en niet constant op- en weer terugschakelen is een van de deviezen. Bijkomend voordeel is dat het minder slijtage oplevert van de motor, banden, remmen, eigenlijk van alle onderdelen. En er is nóg een mooie kant: naar verwachting zal ook het aantal verkeersgewonden en –doden afnemen. Dat aantal is namelijk de laatste jaren gestegen als gevolg van vaak roekeloos verkeersgedrag.

Kritiek

De verkeersexperts hebben in hun artikel dan ook stevige kritiek op de volgens hen eenzijdige keuze in het Klimaatakkoord voor elektrische auto's en andere technische innovaties, die zich meestal nog moeten bewijzen.

Het Nieuwe Rijden

Op zich is normaal rijgedrag niet nieuw. Onder de noemer 'Het Nieuwe Rijden' (HNR) kregen snelheidsbeheersing en zuinig rijgedrag onder hun leiding binnen het rijksbeleid jarenlang prioriteit en inmiddels is deze wijze van rijden ook helemaal ingeburgerd in de rijscholenbranche als gevolg van het feit dat het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) dit tegenwoordig voorschrijft. Hele volksstammen hebben het inmiddels aangeleerd, maar de eerlijkheid gebiedt dat een groot aantal van hen het in de praktijk niet altijd even braaf toepast.

Minder toeren

HNR betekent dus vooral minder toeren maken bij elke snelheid. Ooit werd geleerd om bij elke bocht, ook een flauwe of een rotonde, terug te schakelen naar de 2e versnelling. Nu rijden we veel vaker in een hogere versnelling door.
Het mooie is dat veel vrachtwagenchauffeurs dit inmiddels wel beseffen. Al dan niet ingegeven door de wens van hun baas of opdrachtgever om minder kosten te maken, is HNR bij de verplichte bijscholing al jarenlang de meest gevolgde praktische bijscholing.