Veilig werken is van groot belang en kan zelfs van levensbelang zijn.
Veilig werken is van groot belang en kan zelfs van levensbelang zijn. Hans Peijs

Praktijkdagen Veilig en Gezond Werken gaan in maart van start

VEILIG WERKEN

Veilig en gezond werken vraagt naast alertheid om actuele kennis van de risico's, de regelgeving en de beschikbare veiligheidsmiddelen. De Praktijkdagen Veilig en Gezond Werken die op stapel staan bieden deze kennis en inspireren om actief met veilig en gezond werken aan de slag te gaan. Er zijn zowel praktijkdagen voor monteurs en uitvoerend leidinggevenden als voor middenkader en management.

Aandacht voor veilig werken is geen overbodige luxe. In 2017 bijvoorbeeld kwamen 20 mensen om door bouwwerkzaamheden, 4 meer dan het jaar daarvoor en 11 meer dan in 2015, zo blijkt uit cijfers van de Inspectie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. De bouwsector is daarmee een van de meest risicovolle sectoren in Nederland: ruim een kwart van de arbeidsongevallen met een dodelijke afloop vond plaats in de bouw.

Praktijkdagen

Dat moet dus beter. Het streven is gericht op nul doden in de bouw en liefst ook nul gewonden en daarom zijn er onder andere de Praktijkdagen Veilig en Gezond Werken. Deze worden verzorgd door Mens en Werk, een samenwerkingsverband van de sociale partners in de technische installatiebranche. Inzet is het bieden en uitwisselen van direct praktisch toepasbare kennis om de veiligheid en gezondheid van jou en je collega's op de werkvloer te vergroten.

Monteurs

Er zijn twee soorten praktijkdagen: voor installateurs en voor leidinggevenden. Op de praktijkdagen voor monteurs en uitvoerend leidinggevenden komen dit jaar onder meer het (alleen) werken bij risicovolle werkzaamheden, veilig gedrag op het project en branchespecifieke gevaarlijke stoffen aan bod.
De praktijkdagen voor middenkader en management richten zich onder meer op veilig gedrag en veiligheidscultuur, ketenaansprakelijkheid in het bouwproject en de rol van de preventiemedewerker binnen de organisatie.

Meer informatie is te vinden op www.ii-mensenwerk.nl/praktijkdagen2019