Afbeelding
Geberit

Mbo speelt met Klimaattechniek in op veranderingen

ONDERWIJS

Het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) komt in beweging met nieuwe installatie-gerichte opleidingen die aansluiten op de veranderingen in de energietransitie en andere ontwikkelingen die in gang zijn gezet en niet meer zijn te stoppen. Dit wordt de nieuwe opleiding Klimaattechniek genoemd. De ministers Van Engelshoven (OCW) en Ollongren (BZK) hebben hun zegen gegeven aan deze ontwikkeling, want zij hebben het convenant ondertekend waarin dit is vastgelegd. Van installatiebedrijven wordt een bijdrage verwacht in de vorm van baangaranties.

Onlangs tekenden dertien organisaties uit het mbo, het bedrijfsleven en de overheid het convenant mbo-aanbod Klimaattechniek. De afspraken sluiten aan op het recente ontwerpklimaatakkoord en laten zien dat mbo en bedrijfsleven inspringen op de vraag van de markt naar meer gespecialiseerde vakkrachten. Techniek Nederland is een van de ondertekenaars van het convenant.

Bijdrage

Elke ondertekenaar levert een bijdrage. De sector Bouw en Techniek geeft aan hoe de beroepen veranderen en deelt deze informatie met de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). SBB zet zich vervolgens in om de diploma-eisen in de kwalificatiedossiers actueel te houden en zorgt met scholen en bedrijven voor passende leerbanen en stages. De MBO Raad stimuleert de mbo-scholen de wijzigingen te vertalen naar passend onderwijs, samen met de leerbedrijven in de regio. Scholen aangesloten bij de Nederlandse Raad voor Training en Opleiding (NRTO) ontwikkelen maatwerktrajecten voor zij-instromers.

Werkgaranties

Ook van de bouw- en installatiebedrijven wordt een bijdrage verwacht in de vorm van werkgaranties voor nieuw op te leiden gespecialiseerde technische vakmensen. De overheid zorgt voor continuïteit in de jaarlijks te bouwen en te verbouwen woningen.