Jongeren maken meer brokken op het werk dan ouderen. Dat is zorgelijk en aanleiding voor een speciale website.
Jongeren maken meer brokken op het werk dan ouderen. Dat is zorgelijk en aanleiding voor een speciale website. Foto: InstallatieNieuws

Jongeren maken brokken

VEILIGHEID

Om het aantal ongelukken met jongeren in de metaal flink terug te dringen, heeft de Inspectie SZW een nieuwe site gelanceerd: 'Gezond en veilig leren werken in de metaal'. Met een overzicht van regels, feiten en tips helpt de site scholen en opleidingsbedrijven om hun werkplekken voor jongeren zo gezond en veilig mogelijk in te richten.

De aanleiding voor de website is helaas een treurige: het aantal ongevallen in de metaal is al fors hoger dan in andere sectoren en jongeren in de sector hebben op dit moment zelfs drie keer zo vaak een ongeluk met machines als andere werknemers.

Vanaf de start

De Inspectie SZW vindt het daarom van levensbelang (letterlijk soms) dat jongeren die een metaalopleiding volgen al vanaf de start gezond en veilig leren werken. Op korte termijn voorkomt dit ongelukken, op de langere termijn zorgt dit ervoor dat jongeren duurzaam inzetbaar zijn en blijven.

De informatie op de site houdt rekening met het feit dat jongeren lichamelijk en mentaal pas rond hun 25ste zijn volgroeid, terwijl zij vaak al op hun 16e aan een metaalopleiding beginnen.