De Geberit hygiënespoeling Rapid.
De Geberit hygiënespoeling Rapid. Foto: Geberit

Spoelt uw leiding lekker door?

Ongebruikte leidingen komen vaker voor dan iedereen denkt. Kijk maar eens in uw thuissituatie: gebruikt u alle kranen regelmatig, ook de buitenkranen of de wateraansluiting in de garage? En … als u dan buiten of in de garage bent, zet u de kraan dan even open? Vaak wordt dat zelfs thuis vergeten. In een omgeving waar mensen zich veel anoniemer bewegen - denk aan bedrijven of semi-openbare gelegenheden - worden veel tappunten zelden gebruikt. Behalve dat het stilstaande water een bron van bacteriën kan worden, loopt men het risico dat niemand zich hier verantwoordelijk voor voelt. Om ook in deze situaties verzekerd te zijn van gezond drinkwater moeten de leidingen regelmatig gespoeld worden. Hoe prettig is het dan als dat automatisch gebeurt.
Waarschijnlijk kunt u zo een aantal tappunten bij uw klanten aanwijzen die er verloren bij liggen. Dat kan omdat er wordt verbouwd, omdat een klaslokaal tijdelijk dienstdoet als bibliotheek, of als een deel van een kantoor niet meer bemand is. En dan zijn er ook nog situaties waar niemand zicht heeft op het gebruik. Neem bijvoorbeeld de gootsteen bij de wasserij van een appartementengebouw, ook daarvan is meestal niet bekend hoe vaak de was daar wordt voorgeweekt. En zo kent u vast nog wel een aantal vergeten plekken die pas om aandacht vragen als de kraan lekt en er een nieuw leertje nodig is. Daarin schuilt een gevaar. Niemand heeft namelijk aandacht voor deze waterpunten, terwijl het potentiële bronnen van infectie zijn die de gezondheid aantasten. Door stilstaand water kunnen bacteriën zich namelijk razendsnel vermeerderen. Niet alleen de legionellabacterie, ook andere ziekmakers. En zodra de temperatuur tot boven de 25 graden stijgt - niet uitzonderlijk in de zomer - planten de bacteriën zich nog sneller voort.

Om op die vergeten plekken het water - en de gebruikers - gezond te houden, moeten de leidingen regelmatig gespoeld worden. Niet alleen van de wastafels, maar ook leidingen die naar de wc, douches en stortbakken lopen. In een huiselijke omgeving is het meestal de bewoner die hierop zal letten, maar wie neemt de verantwoordelijkheid op zich bij een kantoor, op een school of tijdens een verbouwing? Om ook daar veilig water te garanderen, heeft Geberit, naast de hygiënespoeling als permanente oplossing, nu ook de hygiënespoeling Rapid ontwikkeld. Dit compacte zusje van de Geberit hygiënespoeling houdt de drinkwaterkwaliteit veilig als tappunten tijdelijk weinig gebruikt worden of (bij verbouwingen) tot alle werkzaamheden zijn afgerond en de leidingen weer in gebruik genomen worden. Monteren kost u bovendien weinig moeite. De hygiënespoeling Rapid wordt gevoed door een gewone 9V-batterij. U hoeft dus niet met elektra in de weer. De behuizing heeft een afdichtende ½"-schroefdraad en wordt eenvoudig aangesloten op een toevoerleiding van maximaal 20 mm. De aansluiting van de sifon van de hygiënespoeling past op afvoerleidingen met een diameter van 40 of 50 mm. Om de kwaliteit van het water te waarborgen spoelt Rapid de leidingen dagelijks twee minuten door, maar u kunt de duur en de frequentie ook handmatig wijzigen.

Geberit hygiënespoeling.