Veilig werken betekent onder andere altijd een helm en werkhandschoenen dragen.
Veilig werken betekent onder andere altijd een helm en werkhandschoenen dragen. Foto: InstallatieNieuws

Werknemers vinden veilig werken belangrijk

VEILIGHEID

Veiligheid op de bouwplaats staat, naast een hoger salaris, boven aan het verlanglijstje van bouwvakkers. Dit toont onderzoek van de FNV aan. En dat treft, want vrijdag 16 maart is de tweede editie van de Bewust Veilig dag. Dan wordt specifiek stilgestaan bij veiligheid op het werk.

Iedereen op de bouwplaats wil, nu het zo goed gaat met de economie in het algemeen en de bouwsector, daarvan profiteren. Dit vertaalt zich in de wens om meer op meerdere vlakken: meer zekerheid, meer geld, meer vaste banen en meer veiligheid. Daar schort het namelijk nog weleens aan, constateren honderden werknemers in de bouw tijdens een rondgang van vakcentrale FNV. Wat de FNV betreft gaat dan ook onder meer gelden dat werknemers werk moeten kunnen weigeren als op een steiger onvoldoende veiligheidsmaatregelen getroffen zijn.

Bewust Veilig

Om deze reden zitten onder andere de brancheorganisaties UNETO-VNI en Bouwend Nederland aan de knoppen van de tweede editie van de Bewust Veilig dag, die vrijdag 16 maart wordt gehouden. De eerste keer is op meer dan tweeduizend werklocaties in de bouw stilgestaan bij veiligheidsbewustzijn op de werkvloer, waaraan zo'n 45.000 medewerkers, opdrachtgevers en overige ketenpartners meededen.

Meedoen

En wat de organisatie betreft, worden dit jaar deze aantallen overtroffen en om die reden worden installateurs opgeroepen om mee te doen aan deze dag. Dat kan op de site bewustveilig.com.