Martijn heeft zijn werkplek op een tussendak in de enorme loods ingericht.
Martijn heeft zijn werkplek op een tussendak in de enorme loods ingericht. Foto's: Hans Peijs

'Dit is echt een
prachtuitdaging'

BIJZONDER PROJECT

De Brabander (Sint Willebrord ) Martijn Elst (30) is als installateur zzp'er. Toch heeft hij momenteel een project onder handen dat ZEER omvangrijk is: de installatie van een Geberit Pluvia hemelwaterafvoersysteem op het dak van het Techniek College en het aanpalende Innovation Dock aan de RDM Kade, midden in de Rotterdamse haven. Het is een klus vol uitdagingen.

Advocaat, dat wilde Martijn Elst het liefst worden. "Maar daarvoor moet je heel lang naar school en daar had ik geen zin in." Op zijn mbo-school in Rucphen –verder fietsen wilde hij niet - waren er vervolgens twee opties: de bouw of installatietechniek. Het werd de tweede. "Vanwege de afwisseling", zegt hij. "Het is gewoon leuk om mensen te helpen. Wat ik zoal doe allemaal? Alle voorkomende werkzaamheden die iedere installateur die voor zichzelf werkt, uitvoert. Ik renoveer vooral badkamers en keukens, maar eigenlijk alles. Alleen airco's niet."

Iedereen helpen

Hij begon in loondienst en werkt nu ongeveer 4,5 jaar als zelfstandige. "Ik ben eerst, toen ik nog in loondienst was, begonnen met klusjes aannemen naast mijn werk en op een gegeven moment was de tijd rijp om de stap te wagen. Wat de voordelen zijn van het ondernemerschap? Dat je je eigen tijd kunt indelen en meer verdient. En de nadelen, maar zo voelt het niet, zijn dat er meer tijd in gaat zitten. Ja, ik zou ook eens 'nee' kunnen zeggen, maar zo werkt het niet bij mij. Ik wil iedereen helpen die erom vraagt."

SVM-Groep

Tot zover verschilt zijn verhaal niet veel van de meeste andere zzp' ers in dit vakgebied. Hij heeft echter een opvallende klant: de SVM-Groep in Bergen op Zoom. De SVM-Groep is een samenwerkingsverband tussen diverse zzp'ers, waarvan Elst de installateur is. Via de SVM-Groep heeft hij goed contact met onder anderen een zzp'er die een kei is in rioolontstopping en -beheer. "Wij werken beiden via de SVM-Groep voor de gemeente Breda en verhelpen in alle openbare gebouwen storingen. De ene week is het hartstikke druk en de andere week heb je vrij weinig werk, maar alles bij elkaar levert het aardig wat werk op."

Offerte

Toen zijn riool-collega van aannemingsbedrijf Bertens Bouw de vraag kreeg of hij een installateur kende die een offerte wilde maken voor de installatie van een nieuw hemelwaterafvoersysteem voor de twee enorme loodsen waarin het Techniek College Rotterdam en het Innovation Dock (zie kader-red.) zijn gevestigd, legde hij die vraag direct bij Elst neer. Hij vertelt: "Mijn collega vroeg of ik ervaring had met het Geberit Pluvia hemelwaterafvoersysteem, want in het bestek stond dat dat systeem het moest worden. Dat had ik, want bij mijn werkgever heb ik meerdere van dat soort installaties aangelegd. In eerste instantie ging het om zes kilometer leidingwerk zei hij, maar dat wilde ik eerst met eigen ogen zien. Ik ben toen gaan kijken en constateerde vrij snel dat het eerder om ongeveer de helft zou gaan, maar het was wel meteen helder dat het een omvangrijk project is."

Gewikt en gewogen

"Ik heb wel even gewikt en gewogen, want er kwam wel wat op me af, dat begreep ik wel. Daarnaast heb ik Aaron de Jong, die ook zzp'er is in installatietechniek, gepolst of hij ook wilde meedoen en ik heb het thuis overlegd, en uiteindelijk besloot ik een offerte te maken. Want? Want dit is natuurlijk een unieke kans. Ik zou namelijk best willen groeien. Sterker, ik heb al enige tijd een vacature uitstaan maar daar is tot op heden nog niet op gereageerd én ik ben bezig met een eigen bedrijfspand en in dat licht bezien is dit een unieke kans."

Werktekening

Er was al een uitgangspunt in de vorm van een werktekening, of eigenlijk meer een ruwe schets, en het leek Elst een goede start om allereerst zijn licht op te steken bij Geberit. "Ik bouw regelmatig een inbouwreservoir van Geberit in en ik gebruik onder andere Mapress en als er een toilet moet worden geplaatst is dat per definitie van Sphinx, tenzij de klant wat anders wil natuurlijk. Waarmee ik maar wil zeggen dat ik bekend ben met Geberit. Maar dit is natuurlijk van een heel andere orde."

Garantie

Er werd contact gelegd met Tommy Haast, accountmanager Utiliteit bij Geberit. Ze spraken af bij een wegrestaurant, spreidden de tekening open en Haast kwam al snel tot de ontdekking dat die niet heel nauwkeurig was. "Er had al het nodige voorwerk in gezeten waardoor Pluvia in het bestek stond en vervolgens is het bij Martijn terechtgekomen, maar de tekening die Martijn had kwam niet geheel overeen met wat wij hadden ontworpen. Gelukkig kwam Martijn meteen bij ons, want het systeem moet - willen wij er garantie op kunnen geven - uiteraard wel voldoen aan onze eisen. Daar hebben we hard aan moeten trekken, maar uiteindelijk lag er een goede tekening."

Plooien

Ook op een ander vlak moesten er nog wat plooien worden gladgestreken, zegt Elst. "Vanuit Bertens Bouw, of eigenlijk vanuit het Havenbedrijf Rotterdam waar de gebouwen van zijn, lagen er eisen ten aanzien van bepaalde certificeringen en daar beschik ik niet over. Dat is goed gekomen. Vervolgens werd de start van de bouw steeds uitgesteld, ook weer als gevolg van allerlei eisen, zoals het VGM-certificaat. We zouden in de bouwvak beginnen, daarna in oktober, dat werd ook weer uitgesteld en uiteindelijk startten we op 22 december. Dat was in het begin eigenlijk de datum dat we klaar zouden moeten zijn."
"Dat heeft ertoe geleid dat ik tussen kerst en oud en nieuw en de eerste week van januari gewoon heb doorgewerkt. Het voordeel was wél dat de school toen op vakantie was. De loods is namelijk ongeveer 24 meter hoog en sommige plekken zijn alleen met een hoogwerker te bereiken. Dat werkt niet terwijl er beneden scholieren lopen, waardoor werken in de vakantie een uitkomst was." Hij lacht: "Inderdaad, welkom in de grote wereld. Of ik weleens heb gedacht waar ik aan begonnen was? Ja, maar toen konden we niet meer terug. En ik wilde ook niet meer terug, want alles bij elkaar is dit natuurlijk wel een enorme uitdaging. Ik heb er beslist geen spijt van."

Prachtklus

Op dit moment is het systeem op het dak van de school nagenoeg afgerond. Daarna volgt het dak van het Innovation Dock, dat ongeveer 60 procent beslaat van de totale oppervlakte die Elst moet doen. "Dus we hebben nog wel even te gaan. De planning is nu dat we eind maart klaar moeten zijn, maar ik heb al gezegd dat dat niet gehaald gaat worden. Klopt, het werk aan de andere kant gaat inmiddels gewoon door. Vanwege het regelmatige uitstel heb ik eerst zo veel mogelijk andere werkzaamheden afgerond dus dat knelt niet, en het werk voor de gemeente Breda kan ik er gewoon naast blijven doen. Of dit het allemaal waard is? Echt wel. Het is allereerst een prachtklus, maar bovendien leer ik hier enorm veel van. Dat telt allemaal mee in mijn wens om te groeien."

Op zijn werkplek liggen alle spullen geordend naast elkaar, zodat hij efficiënt kan werken..