Prefab, zoals hier bij Bierings, scheelt veel tijd.
Prefab, zoals hier bij Bierings, scheelt veel tijd. Foto:

Meer doen in minder tijd, dat is het hele eiereneten

Tijdwinst is voor iedereen weggelegd

EFFICIENCY

Prefabricage, digitalisering, standaardisering en robotisering. Dit zijn de vier bases onder een sneller bouwproces. Gezien het feit dat er een toenemend gebrek is aan medewerkers –of aan handjes, zoals dat wel wordt genoemd - is het de kunst om in minder tijd meer te doen en daar dragen deze ontwikkelingen in hoge mate aan bij. Dat geldt zowel voor grote bedrijven als voor zzp'ers: tijdwinst is alles. Geberit ziet én ondersteunt deze ontwikkeling met een groot aantal producten die sneller kunnen worden geïnstalleerd.

Van deze vier ontwikkelingen wordt prefabricage steeds vaker toegepast. Prefabricage is ook niet iets van deze tijd, maar wordt al zo ongeveer een halve eeuw toegepast. Wel maken er steeds meer installatiebedrijven gebruik van.

Standaardisatie

Standaardisatie (eigenlijk het vervolg op prefabricage) maakt ook een opmars. Hierbij wordt een element van een gebouw of woning gestandaardiseerd, vervolgens industrieel gefabriceerd, om op de bouwplek eenvoudig en snel te worden gemonteerd. Ook digitalisering wordt steeds belangrijker, waarbij onder digitalisering in dit geval wordt verstaan dat er een efficiëntere gegevensuitwisseling plaatsvindt tussen de verschillende partijen.
Robots tot slot worden op de bouwplaats nog nauwelijks toegepast, maar de veronderstelling dat het een kwestie van tijd is voordat dit wel het geval is, is niet al te boud. Bovendien zijn er al bouwbedrijven die wel al aan het robotiseren zijn. Bouwgroep Dijkstra Draisma is daar een voorbeeld van.
"Onze productie is vervijfvoudigd, met iets meer dan een verdubbeling van het aantal personeelsleden", laat directeur Biense Dijkstra weten op de website van Bouwend Nederland.

Grote bedrijven

Volgens het rapport 'Trends op de bouwarbeidsmarkt 2018-2023' van het Economisch Instituut Bouwnijverheid (EIB) plukken met name grote bedrijven de vruchten van deze ontwikkelingen. "Het vergt schaal om de investeringen goed te kunnen benutten", staat er onder andere over. Kostenverlaging en kwaliteitsverbetering zijn de belangrijkste redenen voor een bedrijf om ermee te beginnen.