Afbeelding
Foto: Hans Peijs

Gebrek aan bouwlocaties

ECONOMIE

Het aantal afgegeven bouwvergunningen voor nieuwbouwwoningen groeide in 2018 niet meer door gebrek aan bouwlocaties en capaciteit bij zowel gemeenten als ontwikkelaars om bouwplannen te ontwikkelen en goed te keuren. De groei van de bouwproductie komt hierdoor onder druk te staan.

Dit signaal stuurt ING Economisch Bureau uit. En dit is niet de enige uitdaging, laten de rekenmeesters van de bank weten. De grote groei van de afgelopen jaren zorgt voor druk op de productiecapaciteit bij bouwbedrijven.

Personeelstekorten

Personeelstekorten en mede daardoor de levertijden van bouwmaterialen lopen op doordat toeleveranciers niet snel genoeg hun productiecapaciteit kunnen opvoeren. In november 2018 gaf 28 procent van de bouwbedrijven aan dat de werkzaamheden werden belemmerd door personele problemen en 15 procent gaf aan materialen niet op tijd te ontvangen. ING Economisch Bureau verwacht dat de bouwproductie als geheel dit jaar wel toeneemt, maar door de capaciteitsproblemen is dat wel op een lager niveau.

Utiliteit

In de utiliteitsbouw trekt de productie wel nog steeds aan. Daar is de groei de afgelopen jaren minder uitbundig geweest en zijn er minder capaciteitsproblemen, aldus ING Economisch Bureau.

In de zogenoemde Monitor Bouwketen wordt intussen geconstateerd dat de werkvoorraad iets gedaald is, maar dat deze met bijna acht maanden nog altijd aanzienlijk is (zie het bericht hierover op de voorpagina).