David Smeulders.
David Smeulders. Foto: TU Delft

'Nu van aardgas af leidt
alleen tot meer uitstoot CO2'

AARDGAS

Door nu aardgas in de ban te doen, bereik je alleen maar het tegengestelde effect van wat je wilt. "Nu van het gas af leidt alleen tot meer CO2-uitstoot."

Dit zegt TU/e-hoogleraar David Smeulders tegen het Eindhovens Dagblad. Volgens Smeulders, die wel De Energieprofessor wordt genoemd, komen er in de discussie over het loslaten van aardgas als energiebron regelmatig twee kernwoorden voor: onbegrip (bij de consument vooral) en miscalculatie (bij de overheid).

Geen noodzaak

"Sinds kort mogen nieuw te bouwen woonwijken niet meer op het gasnet worden aangesloten. Maar er is op dit moment nog helemaal geen noodzaak om over te stappen op elektriciteit; sterker nog: dat is zelfs onwenselijk. Zonne- en windenergie zijn uiteraard schonere bronnen, maar slechts een klein percentage van onze elektriciteit wordt opgebracht door zonnepanelen en windmolens. De rest komt nog steeds van kolen- en gascentrales. Als we nu van het gas af gaan wordt de CO2-uitstoot dus alleen maar groter", rekent de hoogleraar Werktuigbouwkunde voor.

Wetenschappers

Hij verbaast zich er ook over dat er amper gebruik is gemaakt van de input van wetenschappers. "Voordat het klimaatakkoord tot stand kwam zijn er klimaattafels georganiseerd waar allerlei partijen het woord mochten doen. Maar wetenschappers werden daar te weinig voor gevraagd", laat hij weten.

Huishoudens

Derde punt van kritiek is dat vooral huishoudens worden aangewezen als boosdoener en oplossing, terwijl particulieren maar voor een klein deel bijdragen aan het aardgasvraagstuk. De industrie en het verkeer bijvoorbeeld leveren veel meer uitstoot van CO2 op.

Druppel op een gloeiende plaat

"Het is slechts een druppel op de gloeiende plaat. Als je het klimaatakkoord naleest, zie je dat Nederland op dit moment 9 gigawatt aan gascentrales heeft staan, maar dat dit wordt uitgebreid naar 25 gigawatt in 2050. We gaan dus meer gas gebruiken in de toekomst", benadrukt Smeulders.