Techniek Nederland pleit voor energiezuinigere cv-ketels en niet voor een algeheel verbod.
Techniek Nederland pleit voor energiezuinigere cv-ketels en niet voor een algeheel verbod. Foto: Shutterstock

'Er komt geen verbod op cv-ketel'

Vanaf 2021 alleen nog duurzame alternatieven

MILIEU

Techniek Nederland (het voormalige UNETO-VNI) wil dat vanaf 2021 bij ketelvervanging alleen nog cv-ketels in combinatie met energiezuinige (hybride) warmtepompen of andere duurzame alternatieven zoals zonneboilers geplaatst worden. Dat is dus wat anders dan een naderend verbod op cv-ketels, zoals nu wel rondzingt, maakt Techniek Nederland ondubbelzinnig helder.

Binnen de installatiebranche is de nodige onrust over de toekomst van de cv-ketel. Heel wat ondernemers lezen dat de toekomst is aan de warmtepomp, maar aan de andere kant vragen klanten nog steeds om een nieuwe ketel. Die is namelijk stukken goedkoper en de meeste Nederlanders gaan daarvoor; aardgasprobleem of niet.

Een paar vragen met de antwoorden maakt helder wat momenteel de status is van dit plan.

Komt er een verbod op de cv-ketel?

Nee. Techniek Nederland en een aantal andere partijen, waaronder Greenpeace en de koepel van energiebedrijven stellen wel voor om een hogere rendementseis voor verwarmingsinstallaties in te stellen. Vanaf 2021 wordt, aldus het voorstel, niet meer toegestaan een oude cv-ketel simpelweg te vervangen door een nieuwe cv-ketel. In plaats daarvan moet áltijd een hybride systeem (warmtepomp én cv-ketel) of een ander duurzaam alternatief worden geplaatst. Bij dit systeem gaat de cv-ketel pas werken als het buiten echt koud is. Hierdoor daalt het aardgasverbruik minimaal met de helft, bij goedgeïsoleerde woningen zelfs tot 90 procent. Een hybride systeem is een cv-ketel in combinatie met een lucht-waterwarmtepomp: dat kan als twee aparte toestellen of als één toestel in één behuizing.

Maar een hybride pomp kost toch meer elektriciteit? Is dat dan geen lood om oud ijzer?

De elektriciteitsrekening gaat inderdaad omhoog, maar uiteindelijk is je energierekening tóch een stuk lager dan met alleen een traditionele cv-ketel. Als de elektriciteit met zonnepanelen wordt opgewekt, daalt de energierekening vanzelfsprekend nog meer.

Is dit al besloten?

Nee. Op dit moment zijn er besprekingen over een nieuw Klimaatakkoord en daarin wordt dit meegenomen.

Hoe staat Techniek Nederland in het voornemen om vanaf 2030 heel Nederland van het gas te hebben?

Het is volgens Techniek Nederland een utopie om te denken dat we de gehele gebouwde omgeving het komend decennium volledig aardgasvrij kunnen maken. Vooral in de bestaande bouw blijft aardgas nodig als transitiebrandstof. Bovendien kunnen we ons gasleidingnetwerk in de toekomst gebruiken voor het transport van duurzaam gas en waterstof, dus het leidingnetwerk moet ook gewoon blijven bestaan.

Meer vragen en antwoorden staan op www.technieknederland.nl.