Afbeelding
Foto: Peter Smulders

'Als je zelf niets geeft in een
programma, krijg je ook niets terug'

PORTRET

Als er één persoon in vrij korte tijd is veranderd, dan is het wel de net 40 jaar geworden Johnny de Mol (van 12 januari 1979). Nog niet zo lang geleden deed hij alles wat God verboden had en deelde hij het bed met iedereen die met hem de lakens wilde delen, maar inmiddels is hij gewoon een lieve vader en werkt hij bij Talpa, omdat zijn vader John hem vroeg. Maar wild of niet, hij is altijd begaan met de medemens.

Chantal Janzen, Bridget Maasland, Josje Huisman (van K3). Blondes have more fun, zullen we maar zeggen. Het zijn zomaar drie namen van vrouwen met wie Johnny de Mol een meestal heftige, maar vooral ook kortstondige relatie had. Onder heel veel meer, kunnen we wel stellen. Zoals een outlaw een kerf in de kolf van zijn pistool maakte als er weer een slachtoffer was gevallen, zo reeg de Mol zijn bedpartners aaneen. Niet voor niets heeft zijn tante Linda ooit gezegd dat hij meer vrouwen heeft versleten dan dat er onderbroeken in de kast lagen. Maar al die vrouwen wisten het beest in hem niet te temmen. "Je kunt niet harder leven dan ik heb gedaan, maar nooit roekeloos overigens", zei hij daarover onder meer tegen het AD.

Mannetje

Tot Anouk van Schie in zijn leven kwam. De zangeres, presentatrice, producer en voice-over wist bij hem het ene vuur – dat van het altijd maar zoeken naar een nieuwe thrill – te doven, of in elk geval enigszins, en het andere – dat van liefhebbende en serieuze vader van een klein mannetje dat volgens de tradities in de familie natuurlijk John heet - te ontsteken. En natuurlijk werden er onlangs bij de Roast van Johnny de Mol bij Comedy Central keiharde grappen over zijn wilde escapades gemaakt, maar veel meer dan dat was het een afsluiting van zijn wilde tijd. "Ik ben erachter dat genieten van het leven niet alleen maar is alles doen wat God verboden heeft, maar ook met die kleine van haar naar de kinderboerderij gaan'', zei hij daarover. Maar mag het ook, als je inmiddels 40 jaar bent.

40 jaar

Johnny de Mol is met een gouden lepel in zijn mond geboren. Over zijn financiële toekomst hoeft hij als enig erfgenaam van zijn vader John de Mol, die volgens de Quote een vermogen heeft van 2,7 miljard euro, zich nooit zorgen te maken, en dat geldt ook voor zijn zoon en zelfs diens nageslacht. Maar het siert Johnny dat hij zich niet voorstaat op zijn afkomst. Hij heeft zijn eigen carrière opgebouwd. Dat hij altijd affiniteit had met het artiestenvak is wel zeker (hij speelde onder meer als drummer in een paar bandjes), maar toen hij zijn havo had afgerond werkte hij eerst zo'n drie jaar achter de schermen bij een groot aantal televisieprogramma's, waaronder 'Het gevoel van...', 'de Staatsloterijshow' en 'Goede tijden, slechte tijden'. Maar het bloed kroop waar het niet gaan kon en in 2000 verscheen hij bij GTST voor het eerst voor de schermen. Om er nooit meer weg te gaan.

Inlevend vermogen

Sinds deze maand is hij presentator van 'DanceSing' en bij 'Holland's Got Talent' had hij ook zo ongeveer zo'n rol maar dan in de coulissen, maar dat is niet waar zijn talenten echt liggen. Die liggen meer bij programma's waarin hij zijn grote inlevend vermogen kan laten zien. Zoals in 'Down met Johnny' of 'Syndroom', maar ook zoals op reis met BN'ers in 'Waar is De Mol?' en met ongeneeslijk zieken in 'De Reis Van Je Leven'. "De Mol behandelt, zoals hij zelf zegt, zware thema's als ziekte, afscheid en de dood op een luchtige manier", stelde het AD en dat is de spijker op z'n kop. Hij maakt dat soort programma's ook met zijn hele hebben en houden. "Ik denk niet dat je dit programma halfbakken in kunt gaan", zei hij over De Reis Van Je Leven. "Je vraagt nogal wat. Als je zelf niets geeft, krijg je ook niets terug. We zaten uren in de auto, dagen met elkaar. Zonder of met de camera. Dan heb ik geen geheimen."

Talpa

Inmiddels is Johnny overgestapt naar Talpa, het bedrijf van zijn vader John, met als doel SBS6 groot te maken. Net zoals Linda, die ook de overstap maakt. Zijn vader deed een beroep op Johnny en heel simpel: tegen je vader zeg je geen 'nee'. "Mijn eerste gevoel was: tuurlijk ouwe, dat gaan we doen. Ik heb best lang nagedacht, maar eigenlijk waren we er snel uit. Hij zei: wat ligt er, wat wil je? Nou, ik ga geen dingen doen die niet bij me passen. Hij weet wat voor programma's ik maak. Dat kan daar dus ook, ook productioneel. Het wordt superleuk met hem. Hij is 63, maar geeft nog gas, jongen, dat is niet normaal. Hij heeft nog zo veel energie, zo veel passie. Dat werkt aanstekelijk", zei hij tegen het AD.

Vluchtelingen

Johnny de Mol heeft trouwens nog een andere kant.. Toen Johnny en zijn vriend Adil Izemrane in 2015 een feestvakantie op Ibiza hadden geboekt, kwam ineens de schaamte toen ze de foto van de verdronken Syrische peuter Alan Kurdi op het strand zagen. Ze zegden Ibiza af en gingen naar Lesbos om de vluchtelingen te helpen. Zij zorgden voor tenten, lichtmasten en luchtverwarmers voor de kampen en deden nog veel en veel meer. Hier kwam de Stichting Movement On The Ground uit voort. Deze stichting helpt onder andere de vluchtelingen die naar Nederland komen en die in de voormalige Bijlmer Bajes onderdak krijgen.

Plicht

Hij doet het met liefde en vol overgave, maar hij vindt het gewoon zijn plicht om dit te doen. "Ik denk dat je in de basis blij moet zijn met wat je hebt. Ik vind dat je het leven moet vieren, maar je moet er ook bij stilstaan. Het opkomen voor anderen hoeft niet in de weg te staan van een rock-'n-roll-leven. Dat zeg ik niet met een belerend vingertje, meer met een knipoog. Maar wel recht uit het hart", zei hij daarover tegen Libelle. En ook: "Je moet het leven vieren. Door geregeld stil te staan bij serieuze problemen, maar ook door af en toe de boel de boel te laten."