Afbeelding
Foto:

Rijtaakhulpjes worden niet begrepen

ONDERSTEUNING

In 2012 begon de victorie en momenteel zijn er ruim vijftig zogeheten Advanced Driver Assistance Systems (rijtaakondersteunende systemen in goed Nederlands) op de markt en dat aantal groeit. Waarmee de vraag of ADAS de toekomst hebben in één klap is beantwoord: zeer zeker. Toch worstelen veel bestuurders met dit fenomeen.

Uit onderzoek van Connecting Mobility onder 1355 zakelijke rijders bleek dat deze automobilisten vaak niet weten met welke technologie hun auto is uitgerust. Bovendien, zo oordelen veel automobilisten, hebben ze niet om een bepaald systeem gevraagd. Het zit nu eenmaal in de auto die ze aanschaffen of leasen, maar van bewust aanschaffen is geen sprake.

Uitleggen

Ook blinken de meeste dealers niet bepaald uit in het uitleggen van de functies. Het bosje bloemen bij het afleveren wordt vaak belangrijker gevonden. Ook blijkt dat de naam van een systeem niet altijd matcht met wat mensen ervan moeten verwachten en dat alle automerken verschillende namen hanteren voor dezelfde functionaliteit.

Wel gebruiken

Het positieve nieuws van dit onderzoek: de automobilisten die weten welke systemen er in hun auto zitten en er bekend mee zijn, zetten deze eerder aan en gebruiken ze ook.