Afbeelding
Foto:

Iveco Daily Hi-Matic Natural Power: krachtpatser op aardgas

IMPRESSIE

Zo schoon mogelijk rijden is momenteel de trend. En dan wordt er al snel gedacht aan elektrisch, maar het nadeel daarvan zijn de beperkte actieradius en hoge aanschafprijs. Maar heeft u weleens gedacht aan rijden op aardgas, of op CNG zoals dat officieel heet. De Iveco Daily Hi-Matic Natural Power is een prima voorbeeld. De prijs is nog steeds hoog, maar je maakt wel een duurzaam statement.

Allereerst: als u een bestelauto wenst waarin u niet al te veel goederen hoeft te vervoeren, dan kunt u dit artikel overslaan. ZZP'ers hebben er niets aan, maar grotere installatiebedrijven wel degelijk. De Iveco Daily Hi-Matic Natural Power is namelijk meer vrachtwagen dan bestelwagen, ook al kun je er met je gewone B-rijbewijs in rijden. Het is een echt bakbeest en is gebouwd voor het zware werk. Dat zie je bijvoorbeeld aan het hang-en-sluitwerk en aan de solide opstap aan de achterzijde: dit is voor mannen die het allemaal niet zo nauw hoeven te nemen.

194 liter gas

Onder de Daily hangen CNG-tanks voor in totaal 194 liter gas, plus nog een optionele 30-litertank. De tanks hangen overigens slechts 16 cm boven het wegdek. Natuurlijk zijn de tanks goed beschermd tegen obstakels en drempels, maar we melden het toch maar even, want het is best opvallend. De actieradius is rond 260 kilometer en in de praktijk van alledag in de installatiebranche zal dat geen problemen opleveren.

Rond 40 euro

Het verbruik is 3,2 kg gas per 100 km en een volle tank kost momenteel rond de 40 euro. Daar staat tegenover een hogere wegenbelasting. De uitstoot van roet en NOx is bij deze motor enorm minder dan bij een dieselmotor en de CO2-emissie is vijf procent minder. Gebruik je biogas, dan ligt dat zelfs 95 procent lager.

136 pk

De Daily Hi-Matic heeft een 3.0 liter FIC-motor die dus, zoals gemeld, rijdt op aardgas. De motor is goed voor 136 pk en heeft een koppel van 350 Nm bij 1500 toeren. De versnelling is een achttrapsautomaat met naast een gewone stand ook nog een eco- en een powerstand.

Cabine

De cabine van deze Daily wijkt niet af van de standaard Daily en is een prettige werkplek. De stoel is comfortabel, maar wel iets krap voor heel lange mensen. Het stuur is helaas overigens alleen in diepte verstelbaar. De Daily heeft verder een modern interieur met veel opbergruimte en een handige documentenhouder boven op het dashboard. Het laadruim is enorm en goed voor ruim duizend kilo aan laadvermogen (1074 kilo).