Logo installatienieuws.com
<p>Paul Erftemeijer.</p>

Paul Erftemeijer.

Kantoor Securitas visitekaartje voor Van Wijk

REFERENTIEPROJECT

Langs de A2 bij Breukelen staan sinds kort twee gebouwen (een ervan is nog in aanbouw) die zichtbaar broer en zus zijn. In het gebouw dat al een jaar of vier in gebruik is, is Sodexo (facilitair bedrijf) gevestigd en in het pand waar nu de laatste hand aan wordt gelegd komt beveiligingsbedrijf Securitas. Hoe dan ook staat de handtekening van Gebr. Van Wijk Installatietechniek uit Bleiswijk onder de technische installaties van deze beide BREEAM-gecertificeerde kantoorpanden. Projectleider Paul Erftemeijer wijdt er graag over uit.

Van Wijk Installatietechniek uit Bleiswijk valt met twintig man op de loonlijst onder de kleinere installateurs echter realiseert naast kleinere zeker ook grotere projecten. Met name op de terreinen luchtbehandeling, verwarming en koeling en regeltechniek voelt het bedrijf, dat een geschiedenis heeft die ver teruggaat, zich helemaal thuis, maar waar gewenst wordt ook sanitair geplaatst, natuurlijk.
Erftemeijer: “Voorheen besteedden we sanitair meestal uit en als we zelf omkomen in het werk, doen we dat nog wel, maar veel opdrachtgevers willen het liefst alle werkzaamheden op dit gebied bij één partij onderbrengen en om die reden is sanitaire installatie inmiddels een tak van sport waarin we ons ook helemaal thuis voelen.”

Nieuw- en verbouw

Van Wijk manifesteert zich in utiliteit, waarbij zowel nieuwbouw- als renovatie bekend gebied zijn. “Nee, het is niet zo daVan Wijk manifesteert zich in utiliteit, waarbij zowel nieuwbouw- als renovatie bekend gebied zijn. “Nee, het is niet zo dat we ons daarbij een bepaald specialisme hebben eigengemaakt”, zegt Erftemeijer. “We doen naast kantoren bijvoorbeeld ook sportcomplexen, om maar eens iets heel anders te noemen, en we doen zowel nieuw- als verbouw. Waarbij je verbouw moet zien als de verbouw van installaties. Kantoren die al langere tijd leeg staan krijgen nieuwe huurders, de installaties zijn inmiddels verouderd en niet meer duurzaam of het gebouw krijgt een compleet andere indeling en wij zijn dan de juiste partij om te zorgen voor een installatie die weer jaren mee kan en die optimaal is ingesteld op het gebruik.”
Duurzaamheid noemt Erftemeijer daarbij vooral geen specialisme. “Niet omdat we niet alle facetten van duurzaamheid beheersen, maar dat een installatie duurzaam is, is momenteel toch eigenlijk een basiseis? Dat vinden wij tenminste wel. Het is in elk geval bij ons geen issue.”

Securitas

De reden dat we Erftemeijer spreken, is dat het installatiebedrijf momenteel aan de laatste fase werkt van het nieuwe kantoor van Securitas. Dat gebeurt nadat het bedrijf eerder ook werkte aan het naastgelegen kantoor waar Sodexo was gevestigd. De wereldwijd opererende beveiligingsorganisatie Securitas besloot enige tijd terug om de stafafdelingen uit Badhoevedorp, Amsterdam Zuidoost en Utrecht te verhuizen naar een nieuw kantoorpand langs de A2. Het nieuwe kantoor heeft een oppervlakte van 3.700 vierkante meDe ter en, zo lezen we op de website van Securitas, ‘Er bestaat de mogelijkheid om met de nieuwste technieken op onder andere het gebied van licht, ruimte, akoestiek, klimaat- en luchtbehandeling een fijne werkplek te creëren conform de laatste Arbo-richtlijnen.”

Duurzaamheid

En dat is niet alles: “Een ander positief aspect van verhuizing is duurzaamheid. Het nieuwe hoofdkantoor wordt volledig ingericht volgens de criteria van het duurzaamheidskeurmerk BREEAM (Building Research Establishment Environment Assessment Method). Het doel van dit keurmerk is het realiseren van duurzame gebouwen met een minimale impact op het milieu.” Milieu is bij dit kantoor bepaald geen niemendalletje, zoveel is wel zeker.

Samenwerking

Projectontwikkelaar Van Omme & De Groot en Van Wijk hebben in de loop der jaren al heel wat installatiewerkzaamheden samen uitgevoerd en de samenwerking bevalt prima. Toen Sodexo in beeld kwam, was Van Wijk daarom de logische partner. En later weer. “Bij Sodexo is een bouwteam opgezet waar wij ook deel vanuit maakten en eigenlijk is dat balletje zo doorgerold”, zegt Erftemeijer.

Ervaring

Begin vorig jaar begon het project te spelen en met de ervaring van het naastgelegen pand in het achterhoofd én de eis dat het pand zou moeten voldoen aan de hoogste milieueisen, was al snel duidelijk waar de uitdagingen zouden liggen.
Erftemeijer: “In feite hebben we alle installaties die we bij Sodexo hebben geïnstalleerd hier als het ware gekopieerd, alleen dan iets minder, want dit kantoor is iets kleiner. Wat er zoal in zit? Een warmtepompinstallatie, luchtbehandeling, warmte-terugwinunits, na-verwarmers en na-koelers en CO2- en temperatuurregelaars. Door de samenstelling moet je aan de voorkant goed nadenken hoe je het een en ander op elkaar gaat afstemmen en afstellen, maar daar hadden we onder meer vanuit Sodexo ook al ervaring mee. Nou, appeltje-eitje, dat klinkt wel heel erg makkelijk, maar we zijn in elk geval geen zaken tegengekomen die we niet hadden zien aankomen.”

Kwaliteit

Ook heeft Van Wijk alle sanitaire voorzieningen aangelegd, waarbij de keus vanzelfsprekend viel op de Geberit Duofix inbouwreservoirs. En dat geldt ook voor de leidingsystemen (Geberit Mapress en PE) en het hemelwaterafvoersysteem Geberit Pluvia. Erftemeijer: “Geberit is al zolang ik weet één van de meest gebruikte merken bij ons en dat bevalt prima. De kwaliteit is boven elke verdenking verheven en als je eens een vraag hebt, dan heb je snel antwoord. Je weet wat je hebt, we zijn tevreden en daarom is er ook geen enkele reden om eens te gaan nadenken over andere producten.”

BIM

Dit project is door Van Wijk in Revit (BIM) uitgewerkt, zoals zoveel andere projecten. Van Wijk raakt dan ook bepaald niet meer in de war van ‘gebimde’ projecten. “Bimmen is niet mijn specialiteit, daar hebben we mijn collega Rick Zandbergen (hij is bij ons tekenaar/werkvoorbereider) voor op kantoor, maar we maken al twee, drie jaar gebruik van BIM. Dat is natuurlijk een heel goede manier van werken, helemaal bij nieuwbouwprojecten, omdat elke leiding dan nog moet worden getrokken zodat je clashes kunt voorkomen.”

Coronacrisis

De piek van de werkzaamheden lag uitgerekend tijdens de coronacrisis. Dat was in het begin wel passen en meten, maar uiteindelijk heeft het de werkzaamheden niet vertraagd. “Weet je wat het voordeel is van dit werk? Dat er veel ruimte is. Anderhalve meter afstand houden is zelden een probleem. Moet je toevallig met een ander in een kleine ruimte werken, dan moet je even rekening met elkaar houden, maar praktisch gezien hebben we er niet veel last van gehad. Alleen van medewerkers die thuis moesten blijven vanwege de richtlijnen van het RIVM m.b.t. corona, maar daar moet je dan maar mee omgaan.”

Visitekaartje

Erftemeijer praat alles bij elkaar relatief luchtig over het project, maar vast staat dat het gebouw echt een visitekaartje is voor Van Wijk. “Dit is echt een project waar we trots op zijn en dat zullen we zeker laten zien.”

'1,5 meter afstand zelden een probleem'

'Dit is een project waar we trots op zijn'