Logo installatienieuws.com
<p>De e-installateur begeeft zich steeds vaker op het terrein van zijn W-collega.</p>

De e-installateur begeeft zich steeds vaker op het terrein van zijn W-collega.

(Hans Peijs)

E-installateur doet steeds vaker W-werk

TOTAALINSTALLATEUR


Een van de belangrijkste trends in de Europese installatiesector is de toenemende vraag naar de totaalinstallateur, ook wel hybride installateur genoemd. Vooral in Duitsland en België zie je dit geburen, maar ook in Nederland is deze trend onmiskenbaar.

Dit staat in de European Electrical Installation Monitor over het eerste kwartaal dit jaar van USP Marketing Consultancy onder E-installateurs in 7 grote Europese markten. W-installateurs die elektrotechniek erbij doen zijn er ook, maar daar zijn er nog niet heel veel van. Maar andersom gebeurt steeds vaker.

Lagere regionen

Wanneer gevraagd wordt aan E-installateurs welke specifieke activiteiten ze doen, wordt het duidelijk dat activiteiten met betrekking tot verwarming, ventilatie, en airconditioning (W-activiteiten) geleidelijk toenemen in de meeste landen. Momenteel zijn het Verenigd Koninkrijk (42 procent), Frankrijk (39) en België (35) de landen met de hoogste aandelen van E-installateurs die W-activiteiten doen. Nederland zit met 23 procent ook in de lagere regionen.

Praktische nadelen

De toegenomen samenwerking tussen de twee typen installateurs brengt ook praktische nadelen met zich mee. "Beide typen installateurs zijn gewend om dingen te doen op hun manier en nu zijn ze gedwongen om plaats te maken voor elkaar. Dit kan vereisen dat de rol van de hoofdaannemer enigszins verandert; men zal, meer dan nu het geval is, de bouwprojecten nog strakker moeten managen en plannen", aldus USP.