E-installateur biedt steeds vaker W-techniek aan
Logo installatienieuws.com
De E-installateur begeeft zich steeds vaker op het terrein van zijn W-collega.
De E-installateur begeeft zich steeds vaker op het terrein van zijn W-collega. (Hans Peijs)
Branchenieuws

E-installateur biedt steeds vaker W-techniek aan

Steeds meer installateurs in Europa bieden zowel E-als W-installatietechniek aan. Het is de vertaalslag naar de toenemende vraag naar de totaalinstallateur en naar 'one stop shopping.'

Dit constateert USP Marketing Consultancy in de European Electrical Installation Monitor. Hiervoor is onderzoek uitgevoerd onder e-installateurs in 7 grote Europese markten.

Het blijkt dat het onderscheid tussen de traditionele E-installateur en de traditionele W-installateur vervaagt. Wanneer gevraagd wordt aan E-installateurs welke specifieke activiteiten ze doen, wordt het duidelijk dat activiteiten met betrekking tot verwarming, ventilatie, en airconditioning (W-activiteiten) geleidelijk toenemen in de meeste landen. Momenteel zijn het Verenigd Koninkrijk (42% van de -E-installateurs biedt ook W-installatiewerkzaaamheden aan), Frankrijk (39%) en België (35%) de landen met de hoogste aandelen van E-installateurs die W-activiteiten doen. In Duitsland (18%) en Polen (6%), is dit het minst het geval. Nederland zit met 23% in de middenmoot.

Praktische nadelen
De toegenomen samenwerking tussen de twee typen installateurs brengt ook praktische nadelen met zich mee, aldus stelt USP MC. E-installateurs stellen dat de coördinatie van het werk steeds uitdagender wordt. Wie is aanwezig op welk moment om wat precies te doen? Beide typen installateurs zijn gewend om dingen te doen op hun manier en nu zijn ze gedwongen om plaats te maken voor elkaar.