Logo installatienieuws.com
Hans Peijs
Branchenieuws

Installateurs somberen minder over de toekomst

Het sombere gevoel dat sinds maart in de branche hangt, wordt langzaam maar zeker minder donker. De meeste installateurs houden blijven rekening houden met een omzetdaling, maar nieuw onderzoek van brancheorganisatie Techniek Nederland laat zien dat de stemming in de technieksector wel iets positiever is dan aan het begin van de coronacrisis.

In maart verwachtte 93 procent van de installateurs dat de omzet zou gaan dalen, in april was dat drie op de vier en momenteel is dat 60 procent. Het is wél optimisme voor de komende twee maanden. Voor het najaar en de periode daarna blijven de vooruitzichten somber.

Optimisten
Voorzitter Doekle Terpstra van de koepel is positief over de uitkomsten van het onderzoek, maar plaatst er ook kanttekeningen bij: “Ondernemers zijn van nature optimisten en zullen niet zo snel sombere voorspellingen doen. Daarom zien we nu ook dat minder installateurs dan in maart en april gebruik denkt te moeten maken van steunmaatregelen. Desondanks ziet méér dan de helft van onze leden een omzetdaling op zich af komen. De algemene verwachting is dat de echte klap nog moet komen. Over de marktontwikkeling ná de zomer maken we ons grote zorgen. Het afnemende consumentenvertrouwen en de dalende bedrijfsinvesteringen zullen dan een forse krimp teweegbrengen.”

Afstoten
De kans bestaat dat bedrijven nu mensen gaan afstoten, maar daarmee schiet de branche zich in de eigen voet. Volgens Techniek Nederland moet de overheid samen met de sector zoveel mogelijk voorkomen dat er banen verloren gaan. De installatiekoepel pleit samen met 11 brancheorganisaties voor een Deel- en Omscholings-NOW vanaf september. Binnen zo’n regeling neemt de overheid een deel van de loonkosten over wanneer een bedrijf tijdelijk minder of geen werk heeft.