Logo installatienieuws.com
Productnieuws

Vernieuwend toen. Vernieuwend in de toekomst.

Op 1 april verdwijnt de naam 'Sphinx' uit het sanitaire landschap en wordt dan vervangen door 'Geberit'. Tijdens de VSK wordt hier ruim aandacht aan besteed op de stand van Geberit. Wie de geschiedenis van beide bedrijven doorneemt, ziet veel parallellen. We noemen er een aantal:

Innovatiekracht

Er blijken veel overeenkomsten tussen Geberit en Sphinx in productontwikkeling (soms zelfs overlap in producten). Beide merken worden vanaf het begin gedreven door innovaties, producten, materialen, functionaliteit, duurzaamheid, comfort en het verbeteren van het design. Sphinx bijvoorbeeld fabriceert in 1899 haar eerste watercloset en Geberit vindt in 1905 het toiletreservoir uit. 

Grote invloed

Beide merken hebben of hadden een grote invloed op de werkgelegenheid in de omgeving waar het bedrijf is ontstaan. Dat geldt voor Sphinx in Maastricht en voor Geberit in Rapperswil-Jona in Zwitserland. Duizenden mensen in Maastricht en omgeving werkten jarenlang voor Sphinx en nog steeds werken duizenden mensen in de omgeving van Rapperswil-Jona voor Geberit.

Gestart in 19de eeuw

Sphinx is opgericht in 1834 en Geberit in 1874. Geberit start als loodgietersbedrijf en Sphinx produceert eerst aardewerk en vanaf 1882 komt de focus met het vervaardigen van lampetstellen en ‘vaste’ wastafels geleidelijk op sanitair te liggen.

Groei

Beide merken zijn in de 20e eeuw sterk gericht op groei, zowel door overnames als door productinnovaties. Beide bedrijven zijn tevens sterk bezig hun productassortiment te vergroten en te verbreden.

Reinigen met water

Rond 1980 zijn beide merken geïntrigeerd door het reinigen met water op het toilet. Geberit introduceert in 1978 de Geberella douchewc, een opzetsysteem met ingebouwde douchefunctie. Deze is tot 1993 verkocht. Sphinx komt rond 1980 met de introductie van de Indische douche (douchewc), een closet waar in het keramiek een gat aanwezig was waar los de sproeikop in kon. Geberit is op dit moment nog steeds Europees marktleider in douchewc’s.

Geurzuivering

Naast het reinigen met water op het toilet is ook geurzuivering een onderwerp waar beide merken gelijktijdig mee aan de slag zijn gegaan. In 1986 introduceert Sphinx de Palma Nova Clair, een keramiek closet met een keramiek reservoir voorzien van geïntegreerd ventilatiesysteem.
Zes jaar eerder komt Geberit op de markt met een opbouwreservoir met reservoirdeksel, voorzien van een ingebouwde luchtverfrisser. Dit is de voorloper van Geberit DuoFresh zoals we die nu kennen.

Waterbesparing

Geberit komt in 1986 met het eerste bedieningspaneel met twee aparte toetsen: één voor de kleine en één voor de grote boodschap, waarbij de kleine boodschap nog maar met maximaal 3 liter water wordt doorgespoeld. Sphinx heeft in de jaren 80 onder andere waterbesparende closetcombinaties ontwikkeld, waarbij een volledige spoeling slechts 6 liter water verbruikt.

Samengaan

In 2017 komt het eerste product op de markt waarin de krachten gebundeld zijn: de Setaplano douchevloer. Een bijkomend voordeel van het samengaan is dat Geberit nu ook voor de AquaClean douchewc de expertise van het keramiek in eigen hand heeft. Het is wel duidelijk, in het verleden hebben beide merken dé standaard gezet in de sanitairbranche en als één merk, Geberit, zal dit niet anders zijn. Geberit blijft als vanouds innoveren, vanaf nu zowel achter als vóór de wand. 

Meer berichten