Logo installatienieuws.com
Branchenieuws

Belangrijke wetswijzigingen voor zzp’ers

Zoals ieder jaar zijn er ook in 2020 weer wetswijzigingen die zzp’ers aangaan. Wij zetten een aantal in het oog springende op een rij.

Twee belastingschijven

Dit jaar is er een tweeschijvenstelsen voor de inkomstenbelasting. Het laagtarief is 37,35% t/m 68.508 euro en het hoogtarief 49,5% vanaf 68.508 euro.

Vermindering zelfstandigenaftrek

In 2020 is er een daling van de zelfstandigenaftrek met 250 euro tot 7030 euro. Uiteindelijk wordt de zelfstandigenaftrek in de komende tien jaar van 7280 naar 5000 euro verlaagd.

Iedere eenmanszaak een nieuw btw-id

Per 1 januari 2020 moet iedere eenmanszaak het nieuwe btw-identificatienummer dat ze van de Belastingdienst hebben ontvangen gebruiken. Het nieuwe btw-identificatienummer moet ook vermeld worden op facturen en websites.

Nieuwe kleineondernemersregeling (KOR)

De nieuwe kleineondernemersregeling verandert per 1 januari 2020. Hier kun je gebruik van maken als je omzet exclusief btw minder is dan 20.000 euro op jaarbasis én als de Belastingdienst je als ondernemer voor de btw ziet. Om gebruik te maken van de KOR moet je je aanmelden bij de Belastingdienst.

Belastingvoordeel ondernemersaftrek naar maximaal 46%

De ondernemersaftrek is een aftrekpost voor ondernemers en bestaat uit de zelfstandigenaftrek, de startersaftrek, startersaftrek bij arbeidsongeschiktheid, aftrek voor speur- en ontwikkelingswerk, de meewerkaftrek en stakingsaftrek als ze voldoen aan het urencriterium. Tot 2020 konden zzp’ers met een hoog inkomen de ondernemersfaciliteiten aftrekken tegen het hoogste belastingtarief. Dat verandert met ingang van 2020. De maximale aftrek wordt afgetopt. In 2020 is het aftrekpercentage 46%. Dat daalt uiteindelijk naar het laagste belastingtarief. Dan heeft elke zzp’er evenveel belastingvoordeel bij de ondernemersaftrek.

Motorrijtuigenbelasting

Ondernemers met een bestelauto die op benzine of diesel rijdt, gaan de komende jaren iets meer motorrijtuigenbelasting (mrb) betalen. De vrijstelling voor volledig elektrische bestelauto’s blijft bestaan tot 2025.

Lage tarief vennootschapsbelasting omlaag

Heb je een bv? Dan betaal je over de winst vennootschapsbelasting. Het lage tarief van de vennootschapsbelasting (19 %) gaat in 2020 omlaag naar 16,5% en in 2021 naar 15%. Het lage tarief is van toepassing op de winst tot en met € 200.000.

Meer berichten