Logo installatienieuws.com
Pixabay
Branchenieuws

Naast de Energietransitie is er ook de watertransitie

De watertransitie: wat kunnen installateurs doen? In Nederland zijn we ons er vaak niet van bewust dat drinkwater eindig is, maar een tekort aan zoetwater is dichterbij dan we soms denken. We gebruiken teveel water en daarom is het essentieel dat we ons de komende jaren actief bezighouden met het verduurzamen van de waterhuishouding. Inmiddels is iedereen wel bekend met de energietransitie. De watertransitie daarentegen staat veel minder vaak in de spotlights. Daarin speelt de installateur een belangrijke rol.

Afgelopen zomers waren droog en een tekort aan drinkwater was ineens een onderwerp van gesprek. Daarnaast krijgen drinkwaterbronnen te maken met vervuiling. Daarom moeten gebouwen naast energieneutraal ook waterneutraal worden gemaakt. In Nederland gebruiken we gemiddeld zo’n 120 liter drinkwater per persoon per dag. Dat is veel en deze hoeveelheid zal de komende jaren niet afnemen als we nu geen actie ondernemen. De watertransitie is daarom momenteel in volle gang. Dit houdt in dat we duurzamer en bewuster om moeten gaan met water. Op dit moment wordt drinkwater gebruikt om te consumeren, om te wassen, om het toilet door te spoelen, de tuin te sproeien en ga zo maar door. Dat is zonde en daarom moet en kan het veranderen. 

Trias Aquatica
Om een waterplan te ontwikkelen, kun je gebruik maken van de Trias Aquatica. Dit is een model waarmee je gebouwen zelfvoorzienend kunt maken en watersystemen circulair kunt inrichten. De Trias Aquatica is een samenhang van drie verschillende acties:
- Bespaar zoveel mogelijk op drinkwatergebruik.
- Bespaar op drinkwatergebruik.
- Benut regenwater.
- Hergebruik afvalwater.

(Dit is een bewerkt bericht van Grundfos. Het volledige artikel vindt u hier).

Meer berichten