Logo installatienieuws.com
HAN
Branchenieuws

Nieuwe HBO-opleiding Gebouwgebonden Installatietechniek aan de HAN

Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) is gestart met de Associate degree-opleiding Gebouwgebonden Installatietechniek. De sector vraagt namelijk om een breed-opgeleide technicus, die onder meer verstand heeft van duurzame energie en daar is dit een antwoord op.

De Nederlandse installatiesector heeft behoefte aan een nieuw soort technicus. Er is bovendien vraag naar technici die kunnen inspelen op actuele ontwikkelingen, zoals de energietransitie. Dit is de basisgedachte onder de nieuwe opleiding. Het aantal zonnepanelen, warmtepompen, opslagsystemen en andere energietechniek groeit. "We moeten studenten in het bedrijvenveld zodanig opleiden, dat zij een goede spil zijn in een installatiebedrijf", aldus HAN opleidingscoördinator Ron Bosch.

Tijdens de opleiding krijgen studenten te maken met een variëteit aan technieken. "Alle vormen van installatietechniek die je kunt bedenken in een groot gebouw. Van hoe kom je binnen – bij een receptie, via een digitaal aanmeldingssysteem met een scherm, via je iPhone – tot liften, roltrappen, brandbeveiliging en airconditioning. Het is heel breed", laat de school weten.

De associate degree-opleiding wordt mede mogelijk gemaakt door onder andere Techniek Nederland en het opleidingsfonds van de installatietechniek OTIB.

Meer berichten