Logo installatienieuws.com
Opgevangen regenwater kan met behulp van een pomp makkelijk worden hergebruikt.
Opgevangen regenwater kan met behulp van een pomp makkelijk worden hergebruikt. (Hans Peijs)
Branchenieuws

Circulaire bouweconomie werpt schaduw vooruit

Naast de energietransitie staat de installatiesector ook de omslag naar een volledig circulaire bouweconomie in 2050 te wachten. Wat is circulair bouwen en wat betekent dit voor installateurs? Grundfos geeft enkele antwoorden.

De overheid wil dat Nederland in 2050 een volledig circulaire economie heeft. Dit doel is vastgesteld in het programma 'Nederland Circulair in 2050' en past in het streven om klimaatverandering en verdere belasting van de aarde tegen te gaan. De eerste mijlpaal is in 2030: 50 procent minder verbruik van primaire grondstoffen (mineraal, fossiel en metalen) in 2030.

De grootste verandering zit, zoals het zich nu laat aanzien, in de steeds grotere rol van installateurs bij bouwprojecten. Bouw- en installatietechniek moeten bij circulair bouwen veel meer op elkaar afgestemd worden. Dat betekent dat de installateur vroeger betrokken wordt bij bouwprojecten en dat de adviesrol ook groter wordt. Installatiecomponenten kunnen immers een flinke impact hebben op de milieuprestatie van een gebouw.

De uitgebreide versie van dit artikel staat in InstallatieNieuws die volgende week verschijnt. 

Meer berichten