Logo installatienieuws.com
Hans Peijs
Branchenieuws

Veel kaf onder loodgieters die bovenaan staan bij Google

Onder loodgietersbedrijven die hoog staan in de zoekresultaten bij Google zit het nodige kaf. Vaak gaat het om louche bemiddelaars die opdrachten doorverkopen aan uitvoerende loodgieters en ze brengen vaak torenhoge bedragen in rekening voor simpele klusjes, waarschuwt de Consumentenbond.

Volgens het AD krijgt de Consumentenbond de laatste tijd veel meldingen over gebrekkige communicatie, schimmigheid over tarieven en ronduit oplichting door loodgieters. De meeste klachten gaan over de bedrijven Ontstoppings-service24, H.Wander, Ontstoppings R-ss, O.24/7, Erkende-loodgieter en De-Jong-Ontstopping.
Gedupeerden melden, aldus het AD, dat zij honderden euro's moeten betalen voor eenvoudig werk, zoals het ontstoppen van een gootsteen. De 40-jarige Eva die wordt opgevoerd in het artikel moest hiervoor bijvoorbeeld ruim 1400 euro betalen aan een Duitse loodgieter die gebrekkig Engels sprak. Hij was twintig minuten bij haar binnen, zonder het probleem te verhelpen.

Onderzoek
De Consumentenbond deed zelf onderzoek naar deze vorm van oplichting en hield een steekproef onder vier loodgieters door een toiletpot onklaar te maken met een flinke prop toiletpapier. De eerste drie firma's rekenden 148 tot 175 euro voor het klusje van 15 minuten. Het vierde bedrijf rekende op een feestdag 893 euro. Ook werd door twee man het hele toilet - onnodig - gedemonteerd en beschadigd teruggeplaatst.

Vooraf prijs opgeven
Consumenten doen er goed aan alleen in zee te gaan met loodgieters die vooraf een prijs opgeven. Volgens de Consumentenbond vermelden veel bedrijven online geen tarieven. Een rondgang langs zeventig loodgieters toonde aan dat de helft ook telefonisch geen tariefinformatie geeft.
Loodgieters die aangesloten zijn bij de brancheorganisatie Techniek Nederland scoorden beter. Deze ondernemersorganisatie is blij dat de Consumentenbond aandacht besteedt aan het onderwerp. "Het is een belangrijk signaal dat de Consumentenbond afgeeft. Malafide leadbedrijven zadelen consumenten met een spoedklus op met torenhoge rekeningen en lossen in veel gevallen het probleem niet op", meldt een woordvoerder aan het AD. "Tegelijkertijd brengen ze de gehele sector ten onrechte in diskrediet. Het moet wat betreft Techniek Nederland glashelder zijn welke leadbedrijven malafide zijn. Techniek Nederland dringt daarom ter bescherming van consumenten aan op het aanleggen van een zwarte lijst."

Bron: AD

Meer berichten